A Virágpor proteinkoncentrátum

Fehérjék és aminosavak a virágporban. A virágporban meglalálhaló 20-féle a 22 természetes aminosavból.

A virágpor magas fehérje tartalma

Amikor a virágpor összetételéről beszélünk, figyelembe kell vennünk, hogy nagy különbségek lehetnek attól függően, hogy honnan gyűjtik a méhek.

Az összetételt alapvetően a növény botanikai faja halározza meg. Az biztos, hogy a méhek táplálkozásában ez az egyetlen nitrogénforrás, és általában a proteinszükséglet 30 százalékát fedezi. Mivel ilyen nagy százalékban tartalmaz proteint, a virágport "szupertápláléléknak" is nevezik, amely a méhek testfelépítéséért felelős, és ebből készül a méhpempő is, amellyel a méhkirálynőt táplálják.

A fehérjéken kívül nagy mennyiségben tartalmaz szabad aminosavakat is, amelyek alapvető fontosságúak a testünk számára, amely ezt nem képes előállítani.

A virágporban elszigetelten meglalálhaló 20-féle a 22 természetes aminosavból,

ezért is érthető, hogy az emberek mindig is érdeklődtek ennek az anyagnak a hasznosítása iránt. Kiszámították, hogy 100 gramm virágpor annyi aminosavat tartalmaz, amennyit 500 gramm - fél kiló - marhahús vagy fél tojás. Tehát 30 gramm virágpor, azaz két csapott kávéskanálnyi elegendő ahhoz, hogy egy felnőtt napi proteinszükségletét kielégítse.

A virágporban található aminosavak közül az alábbiakat kell megemlítenünk:

  • Arginin, amely a növekedésén felelős. Hiánya frigiditást, impotenciát és meddőséget is okozhat.
  • Hisztidin, amely a belélegzett oxigén beépüléséért felelős. Vérképző, segíti a vörösvérsejtek kialakulását, amelyek nélkül a belélegzett oxigén nem jutna el a sejtekhez.
  • Izoleucin, amely a fehérje építőköve, a lép és a hasnyálmirigy működéséhez szükséges.
  • Leucin, amely a hasnyálmirigy és a lép működéséért felelős
  • Lizin, amely segíti a vörösvérsejtek megújulását és a kalcium beépülését, a Herpesz vírus kiújulásának nagyszerű ellenszere.
  • Metionin, amely a növekedéshez és a szervezet egységének megtartásához szükséges. Hiánya vérszegénységhez, anorexiához vezethet és máj problémákat okozhat.
  • A Treonin, triptofán: ez a két aminosav is a lép és a hasnyálmirigy működéséhez szükséges.
  • A Fenilalanin: segíti a C -vitamin beépülését, mely által fáradságtűrőbbé, a betegségekkel szemben ellenállóbbá teszi a szervezetet.
  • A Valin: erősíti a visszerek és az izmok idegsejtjeit.

Természetesen a virágpor más anyagokat is tartalmaz. Mindenekelőtt glucidot, amelynek az aránya 30-40 százalék között változhat, és amelyet egyszerű cukrok alkotnak, glükóz, fruktóz és laktóz. Ezenkívül tartalmaz még főleg telítetlen zsírsavat, átlagosan körülbelül 5 százalékot, amely időnként jelentősen megnövekedhet.

Szinte az összes szükséges vitamint tartalmazza, főleg a B-vitamin-csoportba tartozókat, de van benne A-, P-, C-, H- és E-vitamin is. 

Ezenkívül találhatók benne ásványi sók és mikroelemek, kiváltképpen nátrium, réz, vas, magnézium, kálium, kalcium, foszfor, szilícium, kén, mangán, fluor, és egyéb elemek, például enzimek, természetes antibiotikumok, egy olyan anyag, amely segíti a növekedést, továbbá rutin, amely fokozza a hajszálerek rugalmasságát, és ezzel még nem is értünk a végére annak a listának, amely a virágpor összes összetevőjét felsorolja!