Virágpor Allergia és egyéb hatások

A virágpor allergia rövid bemutatása. Ha pollen allegiája van, nagy eséllyel jelentkeznek ellenreakciók a testében a virágpor fogyasztásának hatására.

Virágpor allergia

Tavasszal, amikor a levegő tele van mikroszkopikus méretű pollenekkel, az emberek egy része kisebb-nagyobb mértékben szenved az allergiás tünetektől. Leggyakoribb a szezonális allergiás rinitisz, az orrüreggyulladás, amelyet a köznyelv szénanáthának nevez.

A virágpor szezon kezdetén az orr, a száj, a szájpad, a torok hátsó része, a szem viszketni kezd, ezt általában folyamatos könnyezés, vízszerű orrfolyás követi. Súlyosabb esetekben fejfájás, köhögés és nehézlégzés is jelentkezhet.

Ha elmegyünk arról a helyről, ahol a tüneteket kiváltó virágpor található, az allergiás reakció magától megszűnik. Ilyenkor érdemes például magas hegységekbe utazni, ahol gyér a vegetáció, és a tünetek gyorsan megszűnnek. A virágpor-allergiát többféle módon kezelik, például antihisztaminok adásával, de a kezelések csak a tünetekel csökkentik, magát az allergiát nem szüntetik meg.

Néhány embernél az is kiválthat allergiás reakciókat, ha elfogyasztják a virágport, de ez nagyon ritkán fordul elő. Ebben az esetben azonnal be kell szüntetni a virágpor fogyasztását. Gyakoribb, hogy a virágpor megemésztése okoz nehézséget. A polleneket egy igen ellenálló membrán védi, amelyet a gyomorsav csak nehezen tud feloldani. Ha nagyobb mennyiségben fogyasztunk virágport, így például 50 gramm felett, úgy előfordulhat, hogy emésztési problémákat okoz.

Néhány kutató szerint máj bántalmak esetén a pollen fogyasztást csökkenteni kell, sőt esetenként teljesen abba is kell hagyni. Ennek oka, hogy a védőmembránban találhatók olyan gyanták, amelyek a májra is hatnak, így ennek a szervnek plusz megterhelést jelent, hogy ezektől megszabaduljon.

Okoz-e allergiát a szárított és a nyers virágpor?

Ha pollen allegiája van, nagy eséllyel jelentkeznek ellenreakciók a testében a virágpor fogyasztásának hatására, annak ellenére, hogy a méhek nem azokat a pollen szemeket gyűjtik be, amelyekre az emberek általában allergiások. Nem minden pollen allergiás tapasztal allergiás reakciót a virágpor fogyasztásakor. Ha nem biztos abban, hogy van-e pollen allergiája, javasoljuk a fogyasztás első alkalmával, csak 1 pollen szemet vegyen be és várjon legalább 1 órát, figyelje meg a hatásait a szervezetére.

A pollen allergiát nagyon jól tudjuk mérsékelni és akár meg is szüntetni hosszútávon, a tiszta méhpempő szedésével.

Mi az allergia?

Az allergiát az immunrendszer rendellenes működése jellemzi: az immunsejtek speciális antitesteket termelnek élelmiszerek és olyan természetben található anyagok ellen, amelyek mindig is körülvették az embereket, így például pollen, por, állatszőr.

Az allergia általában klasszikus tünetekkel jelentkezik, amelyek mindenki számára jól ismertek: orrfolyás, viszkető érzés a torokban és a szemben, könnyezés, fulladás, haspuffadás, hasmenés, bőrelváltozások, például ekcéma, kiütések. 

Az allergia állhat számos tünet és megbetegedés hátterében, ilyen például a fejfájás, a gyomorhurut, az ízületi gyulladás, hirtelen hangulatváltozások, ingerlékenység.

Az allergia napjainkban népbetegség, a kutatók számos okot sejtenek rendkívüli elterjedtségének hátterében. Az allergiában szenvedőknél az antibiotikumok gyakori és indokolatlan szedése, a túl sok állati fehérje fogyasztása, a légszennyezés és a környezetszennyezés, a munkahelyi és az otthoni környezetben található vegyszerek, a táplálékokban található kémiai anyagok a felelősek az esetek 99%-ában.

Segíthet, ha legalább abban az időszakban, amikor felerősödnek az allergiás tünetek, eIvégzünk egy méregtelenítő kúrát, például néhány napig csak gyümölcsöt fogyasztunk.

Ne együk ugyanazt az ételt több napig, gyakran változtassunk az étrendünkön.

A Méhpempő.hu által forgalmazott nyers virágpor Erdélyből származik, közel 40 fajta virágból készült. Erdély a világon egyedülálló flórával rendelkezik, amely rengeteg gyógynövényt foglal magába. Ennek az az eredménye, hogy az erdélyi virágpor minősége világviszonylatban az első 5-be tartozik.